Meny

Åse Viste Sparbank

Medarbetare vid dator

Information om banken

Bankens namn: Åse Viste Sparbank
Organisationsnummer: 569000-6670
Postadress: Box 210, 467 23 Grästorp
Besöksadress: Torggatan 14, 467 30 Grästorp
Telefon: 0514-587 00
E-post: info@avsparbank.se
Webbplats: avsparbank.se
Clearing nr: 8440-0
Bankgiro: 981-4401
Swiftadress: SWEDSESS
 

Sparbankens styrning

En Sparbank som associationsform kännetecknas av att verksamheten bedrivs utan enskilt vinstintresse. Detta kommer till uttryck i sparbankslagen som anger att ändamålet för sparbankens verksamhet är att, utan rätt för dess stiftare eller andra att få ta del av den vinst som kan uppkomma i rörelsen, främja sparsamhet genom att driva bankverksamhet i enlighet med bestämmelserna i sparbankslagen (1987:619) och lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse. Sparbanken har därmed inga ägare, utan huvudmän som representerar spararna i sparbanken.
Sparbankens reglemente motsvarar i princip en bolagsordning för ett aktiebolag och fastställs av huvudmännen. I reglementet anges, tillsammans med tillämpliga lagar och föreskrifter, ramarna för sparbankens verksamhet.
 

Styrelsen

Styrelsen är det högsta beslutande organet efter sparbanksstämman och ska fastställa sparbankens strategi, godkänna bankens verksamhetsplan samt utifrån dessa fastställa mål för bankens framtida kapitalbehov. Styrelsen är vidare ytterst ansvarig för att det finns effektiva system för uppföljning och kontroll av verksamheten och att lagar och regler följs. Styrelsen ska härvid fastställa ett ramverk för riskhantering. Minst årligen ska styrelsen godkänna bankens interna kapital- och likviditets¬utvärderingen, fastställa årsbokslut samt ansvara för en öppen och korrekt informationsgivning.


Styrelsen ska besluta i ärenden som är av principiell beskaffenhet, eller i övrigt av större vikt, samt alla former av avtal mellan sparbanken och juridiska eller fysiska personer inom jävskretsen. Styrelsen utser och entledigar sparbankens verkställande direktör och hans eller hennes ställföreträdare. Styrelsen utser och entledigar också ansvarig för funktionen för internrevision. Internrevisionen är direkt underställd styrelsen. Styrelsen fastställer årligen en arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen reglerar ansvarsfördelningen mellan styrelsen och den verkställande direktören, samt frekvensen och formerna för styrelsens sammanträden, delegering samt utvärdering av styrelsens och verkställande direktörens arbete. Styrelsen ska enligt sparbankens reglemente bestå av högst åtta och lägst fem ledamöter. Bland dessa räknas de stämmovalda ledamöterna samt verkställande direktören in. Verkställande direktören väljs inte av stämman utan har sin plats i styrelsen enligt sparbankslagen. Styrelsens ordförande har en särställning inom styrelsen med särskilt ansvar för att styrelsens arbete är väl organiserat och bedrivs effektivt samt att styrelsen fullgör sina uppgifter. Ordföranden ser bland annat till att styrelsen erhåller tillfredsställande information och beslutsunderlag för sitt arbete, samt att styrelsen årligen gör en utvärdering av sitt och verkställande direktörens arbete.
Styrelsen har ingen riskkomitté.
 

organisation

Verkställande direktör

Verkställande direktör ska under styrelsens inseende, i enlighet med styrelsens instruktioner, leda verksamheten i sparbanken. Den verkställande direktören ingår i enlighet med sparbankslagen i sparbankens styrelse, där han eller hon är föredragande.

Externrevision

Revisorerna har till uppgift att på sparbanksstämmans vägnar granska sparbankens räkenskaper och avgöra om dessa i allt väsentligt är korrekta och fullständiga samt ger en rättvisande bild av sparbanken och dess finansiella ställning och resultat. Revisorerna granskar också styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning.

Sparbanksstämma

Som representant för insättarna har sparbanken 32 huvudmän. Huvudmännen utövar sitt inflytande på sparbanksstämman, som är sparbankens högsta beslutande organ.
Hälften av huvudmännen väljs av Grästorps, Essunga, Lidköping och Vara kommuner, medan återstoden väljs av huvudmännen själva.
Kallelse till sparbanksstämma sker enligt sparbankens reglemente genom skriftlig kallelse till varje huvudman, högst fyra veckor och senast två veckor före stämman.

Sparbanksstämman utser ledamöter till sparbankens styrelse, styrelsens ordförande och externa revisorer på förslag från sparbankens valberedning. För val av ledamöter till styrelsen och val av externrevisor har Sparbanksstämman fastslagit Valberedningspolicy och Policy för lämplighet och mångfald. Syftet med policyerna är att säkerställa att styrelsen kollektivt har tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att leda sparbanken.
Valberedningen ska bestå av tre ledamöter, varav en är sammankallande, och representerar huvudmännen. Valberedningens uppgift är att till sparbanksstämman komma med förslag till ledamöter i styrelsen, styrelsens ordförande, samt förslag till arvoden.

Process för tillsättning av nya styrelseledamöter

Styrelsen väljs av sparbanksstämman och har det yttersta ansvaret för bankens organisation och förvaltningen av dess angelägenheter. Styrelsen fastställer Åse Viste Sparbanks övergripande mål och strategier, interna regler för styrning och kontroll, tillsätter, utvärderar och entledigar VD samt ser till att informationsgivning präglas av öppenhet och är korrekt, relevant och tillförlitlig. Styrelsen väljs av sparbanksstämman på tre år. Valberedningens uppgift är att planera för succession i styrelsen och då beakta att styrelsen som kollektiv, vid var tid, innehar tillräcklig expertis, erfarenhet, kompetens och förståelse för bankens verksamhet och inriktning. De ska även säkerställa att styrelseledamöterna har de personliga kvaliteter, däribland professionalitet och personlig integritet, som krävs för att fullgöra uppgifterna.

Mångfald och lämplighet

När styrelsen ska tillsättas ska processen utgå ifrån Policy för lämplighetsbedömning och mångfald och ska säkerställa att ledamöterna har kunskap om och/eller erfarenhet från den finansiella sektorn kopplat till bankverksamhet. Styrelsen ska med hänsyn till bankens verksamhet, aktuella förhållanden och utvecklingsskede samt strategi och kommande mål ha en ändamålsenlig sammansättning som är präglad av mångsidighet, bredd och relevanta kunskaper. En jämn fördelning gällande kön, geografisk spridning, ålder etc skall eftersträvas. Det ska också tas hänsyn till att ledamoten kan avsätta tillräcklig tid för uppdraget.
Styrelsens ledamöter ska ha förståelse för bankens styrningsform, verksamhet och risker såväl bankens kultur, värderingar och beteende både inom styrelsen och inom den operativa verksamheten.
Detta innebär att styrelsen behöver ha insikt i de rättsliga krav och regelverk som påverkar bankens verksamhet. För att kunna tolka bankens finansiella information och identifiera viktiga frågor behöver ledamöterna kunskaper om redovisning, kapitaltäckning, riskhantering samt likviditetshantering. För att tolka rapporter som behandlas under styrelsen krävs kunskap inom försäkringsförmedling, värdepappersrörelsen, Informationsteknik och informationssäkerhet samt bank- och finansmarknad.
Varje ny ledamot inklusive VD ledningsprövas av Finansinspektionen innan denne kan väljas av stämman. Denna process innebär en bedömning av föreslagen ledamots kompetens inom ovan nämnda områden samt en allmän bedömning av ledamotens lämplighet, inklusive risken för besvärande intressekonflikter. Dessutom genomförs en lämplighetsbedömning av styrelsen som helhet regelbundet, i syfte att säkerställa att den samlade kompetensen i styrelsen är tillfredsställande och i syfte att identifiera behovet av utbildning för styrelseledamöterna.