Meny
Våra tjänster
Kontakta oss

Kvarskatt och restskatt - Allt du behöver veta

Att vi betalar skatt i Sverige är ingen överraskning, men vad betyder kvarskatt och är det samma sak som restskatt? När ska det betalas och kan man undvika det? Vi förklarar allt du behöver veta.

Carpenter kvinna jobbar

6 snabba om kvarskatt

  • Vad är kvarskatt och är det samma som restskatt?

    Kvarskatt är skillnaden mellan din preliminära skattebetalning och din slutgiltiga skatt. Om du har betalat för lite i preliminärskatt föregående år, behöver du betala kvarskatt efter deklarationen. Och ja - kvarskatt och restskatt är samma sak. Den kallas även ibland för underskott av slutlig skatt.

  • Hur fungerar kvarskatt?

    Under året betalar du preliminärskatt, antingen via din arbetsgivare eller själv. Hur mycket du betalat är en uppskattning baserat på din nuvarande inkomst.

    Eftersom vi ibland betalar skatt från olika håll kan det vara svårt att förutse exakt hur man ska betala. Om du betalat för lite justerar Skatteverket det och du behöver betala kvarskatt. Har du betalat för mycket skatt under året så justerar Skatteverket även det och du får pengar tillbaka i form av skatteåterbäring.

  • Så betalar du kvarskatt

    För att betala din kvarskatt behöver du sätta in pengar på ditt Skattekonto, via Swish eller Skatteverkets bankgiro. För att se din skuld och få instruktioner loggar du in på “Mina sidor” hos Skatteverket. Du kan välja mellan att dela upp betalningen eller betala allt på en gång.

    Mina sidor hos Skatteverket (skatteverket.se)

  • Varför får du kvarskatt?

    Du kan få kvarskatt av flera anledningar, till exempel:

    1. Din arbetsgivare har dragit för lite skatt från din lön under året. Om du har flera arbetsgivare kan det även leda till för låga skatteavdrag totalt sett.

    2. Du har tjänat pengar på kapitalsparande såsom fonder, investeringssparkonto eller aktiedepåer.

    3. Du har sålt din bostad med vinst

  • Undvik kvarskatt

    Du kan ansöka om jämkning hos Skatteverket för att justera din preliminära skatt. Detta innebär att du betalar en högre preliminärskatt och ökar möjligheten att få skatteåterbäring i stället för kvarskatt.

    Se till att din huvudutbetalare, till exempel arbetsgivare eller pensionsmyndighet gör ett högre skatteavdrag. Då minskar risken för stora skillnader mellan preliminärskatt och slutlig skatt.

  • Viktigt att betala kvarskatten i tid

    Om du inte betalar kvarskatten kan det gå till Kronofogden och påverka din kreditvärdighet. Dessutom lägger Skatteverket på en ränta om du betalar för sent. Räntan är 18,75 procent till och med 31 juli 2023 och 20 procent från och med 1 augusti 2023.

    Du kan välja att betala kvarskatten innan förfallodagen och undviker du kostnadsränta på beloppet.

Mer information om kvarskatt

Har du fler frågor kring kvarskatt? Läs mer på Skatteverkets webbplats.

När ska restskatten betalas? Viktiga datum

Kvarskatten ska betalas inom 90 dagar från det att Skatteverket fattat beslutet om din slutliga skatt, det vill säga gett slutskattebeskedet.

Fick du beskedet i april?

Betala senast: I juli.

Fick du beskedet i augusti?

Betala senast: I november.

Fick du beskedet i juni?

Betala senast: I september.

Fick du beskedet i december?

Betala senast: I mars.

Andra läste också

  • Skatteåterbäring – så kan du ta vara på skattepengarna

    Ska du få tillbaka på skatten? Då kanske du undrar när skatteåterbäringen kommer och vad du ska göra med skattepengarna? Vår privatekonom Arturo Arques tipsar. 

    Skatteåterbäring – så kan du ta vara på skattepengarna
  • Deklaration – tips om avdrag och viktiga datum

    Dags att deklarera? Senast den 2 maj 2024 ska deklarationen för 2023 lämnas in. Men det finns några fler datum att hålla reda på – och avdrag gällande deklarationen du kanske kan göra, som du inte vill missa. Vi har listat det du behöver ha koll på.

    Deklaration – tips om avdrag och viktiga datum
  • Hur mår din ekonomi?

    God finansiell hälsa handlar om kunskap och förmåga att hantera sin privatekonomi. När du har koll på din ekonomi och vet hur du kan påverka den, kan du också ta kontroll och öka din ekonomiska trygghet och frihet. 

    Öka din finansiella hälsa